Regula de aur în obiectivele tale de pierdere în greutate
De câte ori te-ai aflat în situația de a spune: "Gata, de mâine intru la dietă!", și cel mai probabil, tot de atâta ori te-ai trezit, iar și iar, în cercul vicios al restricțiilor alimentare, urmate de mâncat excesiv, efectul yo-yo și frustrare, care încet, dar sigur, și-au pus amprenta serios asupra stimei tale de sine și a imaginii pe care o ai asupra propriului corp. Însă, vreau să știi că există și o altă cale, mai sănătoasă și mai realistă, pentru a obține greutatea optimă și a îți îmbunătăți greutatea, dar de data aceasta pentru totdeauna. Deci, iată regula de aur sau piatra de temelie, atunci când vrei să pierzi în greutate:
Fă schimbări mici, ușoare și persistente, în modul în care te hrănești, pentru că ele vor fi cele care îți vor aduce rezultatele mari!
Cu alte cuvinte, obiceiurile alimentare nu se schimbă de pe o zi pe alta, ele fiind compuse din pași mici și realizabili.
Țelul nu este să bifezi încă o dietă, pentru a slăbi rapid, și a pune la loc tot atât de rapid kilogramele pierdute, ci de a deveni persoana care urmează un stil de viață, ce îi asigură o greutate optimă pentru totdeauna.
Hai să iți dau două exemple, referitoare la schimbarea unor mici obiceiuri:
Dacă mănânci 3 felii de pâine albă la o masă, încearcă să înlocuiești pe una dintre ele cu o variantă integrală, de preferat preparată acasă (vezi rețeta aici). Mănâncă prima dată felia de pâine integrală, deoarece, acesta conține mult mai multe fibre și nutrienți, care îți vor aduce senzația de sațietate. Astfel, este foarte posibil să nu mai simți nevoia să o mănânci pe cea de-a treia sau poate nici măcar pe cea de-a doua.
Un alt exemplu: dacă obișnuiești să bei cafeaua sau ceaiul, foarte dulce, încearcă să reduci treptat cantitatea de zahăr. De exemplu, dacă pui de obicei două lingurițe de zahăr, redu la o linguriță timp de o săptămână, apoi la jumătate de linguriță pentru următoarea săptămână. De asemenea, poți adăuga lapte (normal sau vegetal) pentru a îmblânzi gustul amar al cafelei. O altă soluție este înlocuirea zahărului, cu o jumătate de linguriță de stevia sau zahăr de mesteacăn. Aceștia sunt îndulcitori naturali, fără indice glicemic și calorii, care consumați în cantități rezonabile, pot deveni foarte utili în schimbarea obiceiului de a consuma zahăr.
Idee cu care mi-aș dori tare mult să rămâi este faptul că întotdeauna "graba strică treaba", că orice șoc pe care îl aplici organismului tău, te va aduce în același punct din care ai plecat, mai devreme sau mai târziu, iar o abordare blândă și realistă, care respectă etapele schimbărilor prin care organismul tău trece, este cea care te va duce la îndeplinirea obiectivelor tale, pe termen lung!
Cu un zâmbet și o îmbrățișare,
Anamaria